Nieuws

Riny Bay gaat weer zingen: grote inzamelactie voor Voedselbank

By augustus 27, 2021No Comments

„Vanmorgen heb ik 2.273 keer gesprongen in 19 minuut 10. Een recordtijd. Straks doe ik er nog 1.100”, zegt Rinus Beusenberg zodra hij de voordeur heeft geopend.

Sinds januari staat zijn leven in het teken van touwtje springen en dat blijft zo tot 16 maart 2022: 440 dagen achter elkaar.

De 65-jarige Hoofddorper heeft zich namelijk voorgenomen om ruim een miljoen keer touwtje te springen. Daarbij wil hij zich laten sponsoren en de opbrengst ten goede laten komen aan Voedselbank Nederland.

Hij weet als geen ander hoe het is om in armoede te leven. Beusenberg was tot 2010 miljonair en raakte daarna alles kwijt. Hij woont met partner Ingrid en zoon Tim nu in een sociale huurwoning en leeft van zijn vergoeding als gemeenteraadslid.

Het idee voor de inzamelingsactie voor de Voedselbank ontstond in coronatijd. Rinus (1,76 meter lang) woog 126,9 kilo. Toen hij eind vorig jaar een foto van zichzelf zag, waarop zijn buik prominent aanwezig was, besloot hij dat het tijd was om daar iets aan te doen.

Een miljoen keer touwtje springen komt neer op een dagelijkse dagtaak. Alles voor de Voedselbank Nederland is het motto van Beusenberg.
Een miljoen keer touwtje springen komt neer op een dagelijkse dagtaak. Alles voor de Voedselbank Nederland is het motto van Beusenberg.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Zo ontstond het idee van een actie voor de Voedselbank, maar ook de aankleding daarvan. In de jaren tachtig was Rinus de volkszanger Riny Bay in Haarlem en omstreken. Hij besloot weer te gaan zingen en ook daarvoor moeten er kilo’s verdwijnen.

„In mijn tijd als Riny Bay was ik in een goede conditie, terwijl ik 96 kilo woog. Kijk nou wat een knappe vent”, zegt hij als hij een foto uit die tijd laat zien. „Mijn doel is nu 87 kilo. Als ik nog verderga, zul je denken dat ik ziek ben. Er is nu al 28,9 kilo af, maar ik ga door tot ik een miljoen keer heb touwtjegesprongen”, vertelt hij optimistisch.

Geluk

En een optimist is Rinus Beusenberg. „Niemand krijgt mij klein. Ik ben mijn luxe huis, mijn bedrijf en mijn geld kwijtgeraakt, maar niet het geluk van de wereld. Onze gezondheid, het gevoel voor rechtvaardigheid en het rechtlijnig vooruitgaan in het leven.”

Hij is van plan met touwtjespringen ’heel veel centjes op te halen’ voor de Voedselbank samen met zijn team achter de schermen. In de tuin van zijn huis in het centrum van Hoofddorp staat een tent waarin hij dagelijks touwtjespringt, een sportmoment dat live op facebook wordt uitgezonden. Een door hemzelf ontwikkelde klok registreert alle sprongen. „Die klok werkt met een radar. Ik heb het octrooi ervan”, zegt de zakenman in Rinus. „Ik kan precies zien hoeveel keer ik heb gesprongen en de kijker ook. Alles is controleerbaar.”

Beusenberg geeft ook bokstraining.
Beusenberg geeft ook bokstraining.

Buren

„Wat mijn buren van die tent in de achtertuin vinden? Dankzij hen ben ik er aan gekomen. Gesponsord door een tentenbedrijf. Ik belde die man op, legde mijn bedoeling uit en binnen twee minuten zei hij: We hebben een afspraak. De vloerbedekking op de grond heb ik ook gekregen. De eerste dag touwtjespringen filmde Ingrid met een mobieltje, nu hangen er twee camera’s. Dat gaan er vier worden. Zes buurtgenoten gaan sponsoren ontvangen. Die mogen springsessies live bijwonen en worden dan voorzien van een hapje en een drankje”, vertelt Rinus met aanstekelijk enthousiasme.

Topconditie

Afvallen is goed en nodig, ook voor het plan van Rinus om in maart 2022 de eindzege te vieren met een maximale opbrengst voor de Voedselbank. „Vet zit overal. Ook op je stembanden. Ik wil straks de hoge noten weer kunnen halen. Daarvoor moet je in topconditie zijn.” Want Rinus wil het podium op straks.

„Een leuke avond maken, samen met andere zangers en zangeressen. In mijn deel van het optreden springt de oude man Rinus touwtje waarna de zanger Riny Bay het overneemt om een lied te zingen. Het zou mij niet verbazen als ik theater De Meerse twee keer vol krijg. Er wordt al om toegangskaarten gevraagd, vooral door fans uit Haarlem.” En dat terwijl er nog geen data bekend zijn van de feestelijke avond die Rinus/Riny wil organiseren.

Eerder gedaan

Die belangstelling is een stok achter de deur. Hoe meer hij vertelt over zijn ambities rond deze touwtje spring-actie, hoe meer hij moet bewijzen dat hij het gaat halen.

Hij weet van het afvallen dat hij het kan. „Heb ik al eens eerder gedaan. In de periode dat ik rijk was, woog ik 123 kilo en toen ben ik gaan afvallen. Zonder te lijnen hè, alleen door te sporten. Bij mij staat eten op nummer 1 en sport op nummer 2. Sport heeft mij altijd gered.”

Bokstraining

Met zijn twee kunstheupen en versleten rug is het sportscala inmiddels beperkt. „We fietsen ook wel, maar dat voel ik wel hoor. Touwtjespringen gaat goed. Ik geef ook bokstraining. Heb ik zelf ook gehad, ja. Ik was ooit portier van een uitgaansgelegenheid en ze dachten weleens: ’die kleine kan ik wel hebben’,,Ik hou er niet van om op mijn bek geslagen te worden, dus ik leerde mezelf te verdedigen. Maar de training die ik nu geef, is beperkt. Alleen recht slaan. Als er een te harde hoek wordt gegeven op het stootkussen dat ik vasthoud, is de kans dat ik geblesseerd raak meer dan aanwezig. Dat kan ik niet hebben als ik elke dag moet springen.”

Spaarpot

De sponsoractie voor de Voedselbank is in coronatijd bedacht en in januari 2021 van start gegaan. Wat nu als Beusenberg zelf corona krijgt? „Dat hoop ik natuurlijk niet, maar ik spring nu meer keren dan de dagelijkse hoeveelheid die nodig is. De extra sprongen doe ik in mijn spaarpot voor het geval dat. Zo bouw ik een buffer op voor het geval dat. Ik wil hoe dan ook die miljoen keer halen in maart 2022.’’

,,Het eindfeest dan gaat geweldig worden met optredens en zangers’’, voorspelt Beusenberg met twinkelende ogen. ,,Het wordt spraakmakend en zeker landelijk nieuws, dat kan ik je nu al vertellen.”

Website

Er wordt gewerkt aan de website iederecenttelt.nl en binnenkort wordt een bankrekening geopend waar sponsorgelden kunnen worden gestort. Ook wordt gewerkt aan inzamelingsmogelijkheden voor contant geld. Deze krant volgt de actie de komende maanden op de voet.

Bron: Haarlems Dagblad 29 januari 2021