Nieuws

Rinus Beusenberg verdubbelt zijn uitdaging voor de voedselbank: twee miljoen keer touwtje springen

By augustus 27, 2021No Comments

Na 110 dagen heeft Rinus Beusenberg (65) al de helft van zijn doelstelling voor 440 dagen gehaald: 500.125 keer touwtje springen. „Ik stel mijn doelstelling naar boven bij. Voor 16 maart 2022 wil ik meer dan twee miljoen keer touwtje springen”, zegt de Hoofddorper.

Vrijdag stond de teller op 481.876. Voor Beusenberg reden om een paar dagen een dubbel aantal keren 2273 keer per dag touwtje te springen om zo dinsdag 20 april, dag 110, precies de helft van zijn aanvankelijke doelstelling – 1.000.250 keer – voor de hele periode te halen.

„Iedere sprong is op Facebook te controleren, ik maak elke dag een filmverslag waarop je kunt zien hoeveel keer ik spring”, vertelt Beusenberg. „Laatst had ik wel een probleem: het filmpje van 16 januari was verdwenen. Waarschijnlijk heb ik iets verkeerd gedaan. Vanmorgen heb ik hetzelfde aantal sprongen van die dag in dezelfde tijd nog een keer gesprongen voor een nieuw filmpje voor 16 januari. Niemand mag zeggen dat deze actie niet klopt, dat is mijn eer te na.”

99

Beusenberg heeft de regels voor zijn actie, waarmee hij geld wil ophalen voor Voedselbank Nederland, zelf bedacht. „Als ik 99 keer per minuut spring, telt het niet. Het moet minimaal 100 keer zijn”, legt hij uit.

„Ook moet ik onafgebroken dagelijks touwtje springen. Ik ben wel grieperig geweest en geblesseerd, maar ik ben toch doorgegaan. Dat was wel een paar dagen afzien. Ik kwam toch op 104 sprongen per minuut. De beste dag had ik er 122. Als ik een paar dagen rust neem en me laat masseren, moet 130 haalbaar zijn.”

„Is-ie gek of niet?”, zegt hij over zichzelf. „Mijn kuiten voel ik wel. Niemand zegt dat ik dit moet doen. Dat zou ik ook vreselijk vinden. Ik wil dit zelf doen, voor het goede doel. Van mensen die ik op straat tegen kom krijg ik een duimpje omhoog. Zie ik later dat ze 50 euro hebben gedoneerd. Ik krijg spullen van een sponsor uit Amsterdam die ik helemaal niet ken. Dat is toch geweldig?”

Website

Op de website iederecenttelt.nl, gemaakt door zoon Tim, staat een menu aan sponsormogelijkheden. Van 5 euro voor 500 sprongen tot 200 euro voor 20.000 sprongen of een ander bedrag dat iemand wil geven aan de voedselbank. Dat doel is niet toevallig gekozen: Beusenberg weet hoe het is om in armoede te leven.

Waar hij ooit als zakenman miljoenen verdiende en in een villa met zwembad en tennisbaan in Cruquius woonde, is hij door een zich nog steeds voortslepend conflict met de gemeente Haarlemmermeer alles kwijtgeraakt. Hij leeft nu van zijn vergoeding als lid van de gemeenteraad en woont in een sociale huurwoning.

De actie begon op 1 januari 2021 in een gesponsorde tent in de tuin. „De komende maanden wordt een onzekere periode”, zegt Beusenberg. „Ik heb hier staan springen met een pak sneeuw op de tent. De zomer staat voor de deur. Ik sta nu al te zweten na 2273 keer springen, hoe gaat dat straks zijn als het 30 graden of meer is? Misschien moet ik wat blowers regelen voor de luchtverplaatsing.”

Corona

Bang om corona te krijgen is Beusenberg niet, hoewel hij wel voorzichtig is. „Door het touwtje springen is mijn conditie sterk verbeterd, dat scheelt. Ik ben wel eens een dag niet zo lekker, maar ik heb geen last gehad van benauwdheid die op corona wijst.”

Mocht hij onverhoopt een dag of een paar dagen uitvallen kan hij een beroep doen op zijn goed gevulde spaarpot: alle sprongen die hij tot nu toe heeft gemaakt bovenop de dagelijkse verplichting van 2273.

Bron: Haarlems Dagblad 19 april 2021