Nieuws

Het is 28 graden in de tent, maar Rinus Beusenberg gaat gewoon 4800 keer per dag touwtje springen. En nog zingen ook

By augustus 27, 2021No Comments

Het nummer Sweet Caroline van Neil Diamond schalt door de huiskamer. „Ik ben niet warm gezongen hoor, er kan een afwijkend toontje inzitten”, waarschuwde zanger Riny Bay van tevoren. Zijn stem is na twintig jaar weer in training.

„Ja, dit kunnen de buren wel horen maar die vinden het niet zo erg. Ze vragen bepaalde nummers aan die ik dan ga zingen om mijn stem in vorm te krijgen. Je moet elke dag trainen, anders wordt het niks”, zegt de zanger na afloop van het lied.

RinyBay is het alter ego van Rinus Beusenberg (66) die sinds begin dit jaar elke dag gemiddeld 4815 keer touwtje springt in een tent achter zijn huis. Een actie die op 1 januari 2021 begonnen is om af te vallen, waarbij het doel van 25 kilo al ruimschoots is gehaald. Daarnaast laat Beusenberg zich bij het touwtje springen sponsoren door particulieren en bedrijven. De opbrengst van die inzamelingsactie gaat naar de Voedselbank Nederland.

Het doel was om een miljoen keer touwtje te springen. Dat doel wordt zondag 25 juli al gehaald, veel eerder dan verwacht. Daarom besloot Beusenberg al eerder om er twee miljoen keer van te maken voor de einddatum van 16 maart 2022, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor zijn partij Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) gaat Beusenberg een politieke avond organiseren waar Riny Bay zal zingen.

Blessures

„De afgelopen maanden ben ik een keer flink ziek geweest en ik heb blessures gehad waardoor ik niet kon touwtje springen”, kijkt Beusenberg terug op de afgelopen maanden. „Laatst vroeg Ingrid of ik naar de groenteboer wilde gaan en dat deed ik. Ik struikelde en viel allebei mijn knieën stuk. Ik dacht ’daar gaat mijn actie’. Ik belde Ingrid boos en zei ’jij met je boodschappen, nu kan ik niet meer springen’.” Ingrid: „En ik zei ’dan moet je kijken waar je loopt’.”

„De dagen met blessures moet ik inhalen om op schema te blijven. Als ik een dag niet spring loop ik zo 4500 sprongen achter.” Voeten, kuiten, knieën, bovenbenen, rug, schouders, armen: soms doet alles zeer door de intensieve doelstelling die Beusenberg zichzelf heeft gesteld. „Gisteren zag ik er enorm tegenop om te gaan springen. Alles deed zeer. Maar je kunt dat wegspringen, na vijf, zeshonderd keer voel je het niet meer.”

„Discipline is belangrijk. Je aan je schema houden. Ik heb gezegd wat ik zou gaan doen en ik wil niet op mijn bek gaan. Ik hou van uitdagingen, dingen die anderen niet doen. Als je die haalt krijg je daar een kick van. Elke dag weer. Maar je moet jezelf wel elke dag oppeppen om het te doen. Honderd keer springen per minuut is het minimum, anders telt die minuut niet mee. Ik zit nu gemiddeld op 116.”

Met dit mooie weer loopt de temperatuur in de tent achter het huis met gemak op tot 28 graden. „Ja dat is wel warm. Je bent dan al snel helemaal nat van de inspanning. Maar ik ga wel springen. Soms doe ik dat ’s avonds laat.” Ingrid: „Maar heel laat kan echt niet vanwege de buren. Dan kun je beter om zes uur ’s ochtends springen, dan is het nog niet zo warm.” Dat stuit weer op fysieke problemen. Beusenberg: „De ene dag ben ik om zeven uur wakker, de andere om tien uur. Het lichaam heeft rust nodig en geeft zelf aan hoeveel.”

Touwtje springen dus, ook als het smoorheet is in de tent. Daar filmt Beusenberg alle dagen live op facebook, zodat iedereen kan controleren dat hij springt. „Ik had laatst een ventilator op mezelf gezet om af te koelen. Had ik de volgende dag buikloop. Dus dat is ook geen oplossing.”

Corona

Het plan was om touwtje te springen met publiek. Sponsors uitnodigen om er bij te zijn en dan vooraf of na afloop als Riny Bay een liedje te zingen. Door corona is het allemaal niet doorgegaan. „Dat was veel leuker geweest, maar helaas kan dat niet”, zegt Beusenberg.

Na zondag, als hij de 1.000.120 sprongen haalt, gaat hij dagelijks door voor het dubbele einddoel: 2.000.240. „Ik zal bij zijn als ik die miljoen keer haal. Dan heb ik bereikt wat ik heb gezegd dat ik zou gaan doen. Dat geeft rust in mijn hoofd. Maar het is nog mooier om het dubbele aantal te halen.”

Politicus Rinus Beusenberg kijkt uit naar de verkiezingstijd, met zijn verkiezingsprogramma is hij al begonnen. „Dat wordt spectaculair.” Zanger Riny Bay kijkt uit naar zijn optredens tijdens een politieke avond van SRH. „Heb je me al eens horen zingen”, vraagt hij aan het begin van het interview. „Niet? Dan ga ik voor jou Winter in America zingen.”

Bron: Haarlems Dagblad 22 juli 2021